Články

NESKÁKEJ MI POD KOLA!
Article photo

Neskákej mi pod kola! Speciální tramvaj v Praze varuje chodce!

Žlutá tramvaj typu T3R.P s černě napsanými sugestivními prosbami nejde přehlédnout. Pražský dopravní podnik (DPP) ve spolupráci s organizátorem veřejné dopravy v hlavním městě a okolí Ropid, organizací Besip, magistrátem a policií spustil osvětovou kampaň, která má snížit počet úmrtí chodců pod koly tramvaje.


Bezpečnostní kampaň s názvem Neskákej mi pod kola! má snížit počet sražených chodců tramvajemi v Praze.
Jen v loňském roce došlo k více než stovce srážek tramvají, osm lidí je nepřežilo. Tato smutná čísla bohužel každoročně stoupají. Lidé často při přecházení tratí telefonují, zadumaně hledí na displej či se sluchátky v uších poslouchají hudbu. Chodcům se často stane osudným přebíhání před soupravou na poslední chvíli.


Všechny tyto zlozvyky by si měli Pražané i návštěvníci hlavního města odnaučit díky speciální tramvaji, která je součástí preventivní kampaně s názvem Neskákej mi pod kola!


Chodci vs. tramvaje 2019 0:1. Pomoz mi nezabíjet! Nejsem zabiják. Jsem jenom silnější! Nechci být tvá poslední tramvaj! Tyto slogany „křičí“ na cestující a doplňují některá fakta, které si mohou lidé přečíst uvnitř tramvaje, na podlaze je pak brzdný metr. Souprava má navíc nakreslenu i černou lebku, která má děsit a varovat zároveň.

„Tramvaje mají ze všech vozidel povrchové městské dopravy nejdelší brzdnou dráhu a i proto mají na nesignalizovaných přechodech pro chodce přednost,“ píše městská firma Ropid na facebookových stránkách.


Aby byl dopad bezpečnostní akce co nejsilnější, dopravní podnik ve středu zástupcům médií (a pak i pro silnější povahy z řad veřejnosti) představil imitovanou srážku tramvaje s chodcem v rychlosti 60 km/h. „Pro nevinné řidiče, zasahující záchranáře, hasiče i kolemjdoucí, kteří byť jen spatří zraněného, jsou to opravdu velmi nepříjemné situace,“ doplňuje Filip Drápal, mluvčí Ropid.

Pořadatelům se shodou okolností povedl pokus o černý humor, protože vůz, který byl použit při simulaci, měl na sobě reklamu na divadelní představení s názvem Odpočívej ve svém pokoji. Ale teď už vážně DPP a ostatní vzkazují: „Dávejte na sebe pozor!“


Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-neskakej-mi-pod-kola-specialni-tramvaj-v-praze-varuje-chodce-20190327.html

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message