Články

Cyklista a jízdní pruh pro cyklisty
Article photo

Díky mírné zimě a teplému počasí se na silnicích pohybuje mnohem více cyklistů, než bývá v tomto období běžné. I přes výjimečné podmínky, se kterými se musíme v tomto období vyrovnat, vytáhlo sluníčko jezdce na jízdních kolech, kteří se vydávají na kratší i delší projížďky a nemusíme je potkávat jenom na cyklostezkách.

A pokud usedneme na jízdní kolo a vydáme se na běžnou silnici, můžeme se občas setkat s některými motoristy, kteří na cyklistu nahlížejí jako na potížistu, a tomu také v některých případech odpovídá jejich chování. Případné vzájemné poměřování sil je však bohužel předem jasné. A v řadě případů opravdu neplatí, že viníkem možné nehody je jezdec na jízdním kole. A tak, pokud sedíme za volantem, měli bychom se k těm slabším, v tomto případě cyklistům, chovat ohleduplně.

Jízda na kole má svá specifika. Je potřeba udržet rovnováhu, a pokud možno přímočarou stopu, bez kličkování a vlnění se. Především při jízdě nízkou rychlostí může být tento úkon pro někoho poněkud obtížnější. Řidiči automobilů by proto měli především při předjíždění pamatovat na cyklisty, chovat se ohleduplně a nezapomenout na dostatečný boční odstup. V některých státech Evropy je dokonce přímo stanoveno v předpisech, že odstup od jedoucího cyklisty musí být například ve městě alespoň metr, při jízdě mimo ně dokonce metr a půl. Mnohdy musí cyklista náhle vybočit, protože se pohybuje po krajnici či samém okraji vozovky, kde může snadno narazit na nečekanou překážku – například kámen či díru. V plné rychlosti nemá jinou volbu, než se pokusit o úhybný manévr. Dostatečný boční odstup předjíždějícího automobilu mu může zachránit život. Navíc cyklisté nemívají své kolo vybaveno zpětným zrcátkem. Pokud se v těsné blízkosti od něho neočekávaně objeví předjíždějící kamion či autobus, může překvapený cyklista zareagovat nepřiměřeně situaci. Nemluvě o poryvu větru, který sám o sobě může způsobit, že cyklista ztratí rovnováhu a havaruje.     

Aby se zvětšilo bezpečí cyklistů pohybujících se na vozovce, můžeme se setkat s vodorovnými dopravními značkami, které vyznačují koridory nebo jízdní pruhy, případně prostor pro cyklisty, čekající na světelný signál „Volno“. Jak se správně chovat v případě, že se cyklista v takovémto prostoru pohybuje, podle průzkumů nemá jasno přes tři čtvrtiny motoristů. Cyklisté jsou stejně jako motoristé z pohledu zákona považováni za řidiče, a proto se také oni musejí při své jízdě řídit zákonem o provozu na pozemních komunikacích, stejně jako jejich motorizovaní kolegové. A pokud je zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, tak je cyklista povinen je použít. A pokud se týká pravidel pro vyhrazený jízdní pruh, tak ta jsou stejná, jako ta pro vyhrazené pruhy pro autobusy a taxíky. Platí zde tedy jízda v jízdních pruzích, řidič toho běžného jízdního pruhu při přejíždění nebo vyjíždění na tento jízdní pruh nesmí ohrozit či omezit účastníka silničního provozu jedoucího ve vyhrazeném pruhu. Cyklista pak může opustit cyklopruh pouze v případě, že potřebujete odbočit, předjet jiného cyklistu nebo pokud potřebuje objet překážku. Za překážku je možné považovat například i to, že komunikace je ve špatném stavu. Při každém z uvedených manévrů je cyklista povinen zřetelně ukázat změnu směru jízdy. Na jízdní pruh pro cyklisty smí řidič jiného vozidla vjet v podélném směru, pokud odbočuje, objíždí, předjíždí a podobně a rovněž tehdy, není-li přilehlý jízdní pruh pro toto vozidlo dostatečně široký. Při vjíždění na jízdní pruh pro cyklisty nesmí řidič ohrozit cyklistu jedoucího v tomto pruhu. A rovněž platí, že pokud přejíždí řidič vozidla, pro které je vyhrazen jízdní pruh, z vyhrazeného jízdního pruhu do přilehlého jízdního pruhu, řidič vozidla jedoucí v tomto pruhu mu to musí umožnit snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla. Řidič vozidla ve vyhrazeném jízdním pruhu je povinen dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče ostatních vozidel.

A ještě jedna připomínka. Cyklista smí na křižovatce podjíždět stojící vozidla zprava a řidič vozidla, který odbočuje doprava, nesmí takového cyklistu ohrozit. Je potřeba pamatovat vždy na to, že důležitá je obezřetnost v každém případě, a to i pokud bychom měli pocit, že jsme jednoznačně v právu. Pro jízdu na jízdním kole to platí obzvlášť.

 

Život máme přeci jen jeden.

 

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message