Články

Bílá, červená, modrá, zelená
Article photo

Nebojte se, to opravdu není popis barevné televize, který kdysi s dodatkem flek za každou barvou použila dvojice oblíbených komiků. S těmito barvami se totiž můžete setkat na silnicích a dalších komunikacích u tzv. patníků, tedy podle oficiálního označení směrových sloupků. S některými z nich se na silnicích setkáváme často, s jinými zase méně a z toho možná plyne i to, že řada řidičů nezná jejich přesný význam.

Bílý patník okolo silnice

Se směrovými sloupky bílé barvy (patníky) v provedení na levou i pravou stranu se setkáváme nejčastěji, protože označují okraj pozemní komunikace

Co označuje červený sloupek

Směrové sloupky červené barvy jsou na našich komunikacích k vidění již také nějakou dobu, přesto řada řidičů dodnes nezná jejich přesný význam. Červené směrové sloupky jsou umisťovány na pravou a levou stranu ve směru jízdy. Tyto sloupky označují úsek pozemní komunikace, ve kterém dochází k vyústění účelové komunikace na jinou pozemní komunikaci. Účelovou komunikací může být polní nebo lesní cesta, výjezd z pozemku, garáže, továrních, nádražních, letištních prostorů, čerpací stanice apod. Účelové komunikace jako jediné mohou být veřejné a neveřejné. Veřejně přístupné jsou všechny účelové komunikace kromě těch, které se nacházejí v uzavřených prostorách. A k čemu slouží informace o připojení účelové komunikace? Jde především o vymezení pojmu „křižovatka“, které může v některých případech být podstatné. Křižovatka je místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují; za křižovatku se pak nepovažuje vyústění polní nebo lesní cesty nebo jiné účelové pozemní komunikace na jinou pozemní komunikaci. Základním problémem je, že účelová komunikace se, snad s výjimkou klasické lesní nebo polní cesty, zpravidla nepozná, pokud tedy nejsou v místě připojení účelové pozemní komunikace užity zmiňované směrové sloupky. Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci pak musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.

Jako náhradu za levé a pravé červené směrové sloupky k vyznačení vyústění účelové komunikace je možné použít také kulaté červené směrové sloupky.

Modrý sloupek – nebezpečí námrazy

Modré směrové sloupky pravé a levé označují úsek pozemní komunikace, kde hrozí zvýšené nebezpečí námrazy. Ve zmenšeném provedení se používají také na svodidlech a na zábradlí u mostů.

Zelený sloupek nebo také baliseta

Zelené sloupky na některých našich komunikacích vyrostly doslova jako houby po dešti. A čemu vlastně slouží? Směrový sloupek zelený kulatý – baliseta se používá při usměrňování provozu a pro zdůraznění podélné čáry souvislé vodorovného dopravního značení.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message