Články

Změna času s sebou nese rizika
Article photo

I letos jsme byli s nastávajícím jarním obdobím nuceni posunout ručičky hodinek o hodinu dopředu. Slibovaného konce střídání času jsme se bohužel zatím nedočkali, a to díky současné pandemické situaci, která v celé Evropě, kromě jiného, odsunula i rozhodnutí o této problematice.

 

Přestože již máme změnu času za sebou, je potřeba upozornit na některá její úskalí. Změna času totiž každoročně přináší zvýšený počet vážných dopravních nehod. Pohledem do statistik je možné vyčíst, že během dvou týdnů po provedené změně času může stoupnout počet smrtelných nehod až o šest procent. Nebezpečná je především spánková deprivace a zvýšená únava všech, kdož se podílejí na silničním provozu. Podle výzkumů například z americké University of Colorado klesá výkon ospalých jedinců za volantem až na úroveň řidičů jedoucích pod vlivem alkoholu. Řidiči mohou mít problém s vnímáním a vyhodnocováním potenciálně nebezpečných situací a také jejich reakce nemusejí být dostatečně rychlé.

 

Nedostatečný spánek a také únava jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů, které zapříčiňují dopravní nehody. Nejohroženější jsou v tomto ohledu mladí řidiči do 25 let, senioři, lidé pracující na směny a řidiči, kteří denně ujedou stovky kilometrů, ať již za volantem kamionu, nebo jako obchodní zástupci.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message