Články

V zimě nezapomínejte na očištění vozu od námrazy, sněhu i dalších nečistot
Article photo

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích má řidič povinnost odstranit před jízdou z vozu nečistoty, námrazu a sníh, tak, aby nic nebránilo výhledu řidiče vpřed, vzad ani do stran, respektive podle dikce zákona nesmí řídit takové vozidlo, které by výše uvedené nesplňovalo, stejně jako nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Než tedy vyrazíte do zimního provozu, očistěte pečlivě nečistoty, námrazu nebo sníh ze střechy, z oken, ze zpětných zrcátek, ale i z registračních značek a ze světlometů i zadních svítilen.

U nákladních aut je pak potřeba očistit z vozidla i nákladu především sníh a kusy ledu, které mohou spadnout třeba z návěsu. Pokud spadne velký kus ze střechy náklaďáku, může to být velmi nebezpečné například pro chodce, stávají se ale i případy, kdy led prolétne čelním sklem vozidla a ohrozí posádku třeba osobního auta. Řidiči nákladních vozidel mají tedy tuto povinnost, na druhou stranu to pro ně může být velmi obtížné, neboť u nás prakticky neexistují rampy, ze kterých by mohli třeba na odpočívkách sníh a námrazu z vozidla bezpečně odstranit; a pokud během jejich povinné přestávky v řízení napadne byť i jen pár centimetrů sněhu, mohou se dostat do problémů.

U osobních aut je také potřeba opravdu důkladně očistit celý vůz, pokud uvolněná vrstva sněhu spadne před, nebo přímo na vozidlo jedoucí za tím neočištěným, může dojít k ohrožení vzadu jedoucího vozidla, kdy stačí, že se řidič třeba jen lekne a na malér je zaděláno.

Také vyškrábaný tankový průzor u čelního skla pro bezpečnou jízdu rozhodně nestačí. O tom svědčí i řada fatálních nehod, kdy řidiči se špatně očištěným sklem přehlédli například chodce na přechodu.

Odstranění námrazy ze skel si můžete usnadnit třeba díky použití spreje s rozmrazovací kapalinou. Ten je dobré mít vždy mimo vozidlo, v zamrzlém autě, do kterého se nemůžeme dostat, nám moc ku pomoci nebude. Stejně tak je dobré mít po ruce smetáček a škrabku a tekutý rozmrazovač zámků.

Přimrzlé gumové těsnění ve dveřích, díky kterému nejdou otevřít dveře, není zrovna příjemnou záležitostí. Preventivně bychom tak měli těsnění včas ošetřit vhodným přípravkem, například na bázi glycerinu, nebo jelením lojem. Dost práce nám může usnadnit i clona na přední sklo, kterou v zimě umísťujeme z vnějšku vozu, v létě pak může sloužit z vnitřní strany proti slunečnímu záření, které by rozpálilo interiér. Pokud vyrážíme do oblasti s většími sněhovými srážkami, vyplatí se mít v autě i lopatu, sněhové řetězy a třeba i pytlík s pískem, který může pomoci při rozjezdu na ledovce.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message