Články

Přezouváte na letní?
Article photo

Počínaje prvním dubnovým dnem končí českým motoristům povinnost používat na silnicích zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza, nebo to lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. Použití letních pneumatik není v České republice povinné a obecně se na letní pneumatiky doporučuje přezout ve chvíli, kdy se teploty dlouhodobě drží nad 7° C. Podle jednoho z aktuálních průzkumů vyplývá, že do konce dubna chce mít přezuto na letní pneumatiky více než 62 % českých řidičů, přičemž 8 % dalších se k tomuto kroku chystá do konce května. Na letní pneumatiky poté z různých důvodů nepřezouvá 20 % motoristů. Mezi nejčastější příčiny nepřezutí patří používání celoročního obutí, snaha tzv. „dojet“ opotřebované zimní pneumatiky a finance, což může souviset se současnou pandemií koronaviru. Jízdu na zimních pneumatikách ani po posledním březnu zákon nezakazuje. Řidiči by však v případě dojíždění zimních plášťů v létě měli vždy přizpůsobit jízdu aktuálním podmínkám.

 

Zimní a letní pneumatiky mají rozdílné složení směsi, ze které jsou vyrobeny. Ty zimní musí zajistit dobrou ovladatelnost automobilu za drsného mrazivého počasí a teploty vyšší než +7 0C jim příliš nesvědčí. Jejich měkčí směs a vysoká elasticita je výhodou na ledu a sněhu, na teplém povrchu silnice pak může docházet k problémům. Při vyšších teplotách se prodlužuje brzdná dráha vozidla, tento rozdíl může činit až 20 procent; při velmi vysokých teplotách okolo +30 stupňů Celsia to může být téměř jedna třetina. Zhoršuje se také ovladatelnost vozidla. V případě potřeby provést náhlý úhybný manévr může automobil hůře reagovat na pokyny řidiče. Zimní pneumatika má za tepla také vyšší valivý odpor, tím se zvyšuje hlučnost, více je opotřebováván dezén a samozřejmě je vyšší i spotřeba paliva.

 

Za tepla při vysokých dálničních rychlostech může hrozit i to, že zimní pneumatika extrémní tepelnou zátěž nevydrží a může dojít až k její destrukci.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message