Články

Pozor, zase je tu změna času
Article photo

Loňský průzkum uskutečněný společností STEM/MARK prokázal, že změna času v březnu na letní a na konci října zpět na středoevropský nevyhovuje většině lidí. Pro zrušení pravidelného střídání času se vyslovilo 70 procent respondentů. Není divu, lidé často mívají problémy přizpůsobit se změněným podmínkám. Potíže však zpravidla během několika dní pominou.

Ale změna času může mít vliv i na výkon řidičů. Řidiči mohou mít problém s vnímáním a vyhodnocováním potenciálně nebezpečných situací a také jejich reakce nemusí být dostatečně rychlé. Skokové zkrácení doby spánku o jednu hodinu narušuje jeho kvalitu, což s sebou následně nese problémy s nedostatečnou mírou pozornosti za volantem. Odborníci z americké University of Colorado upozornili ve svém výzkumu především na spánkovou deprivaci. Podle nich výkon ospalých řidičů může poklesnout až na úroveň řidičů jedoucích pod vlivem alkoholu. Během dvou týdnů po provedené změně času může stoupnout výskyt smrtelných dopravních nehod až o 6 procent. To prokázala analýza více než 730 tisíc dopravních nehod, ke kterým došlo v letech 1996 - 2017. Specialisté z University of British Columbia upozorňují, že nejnebezpečnějším dnem bývá pondělí bezprostředně následující po víkendu, kdy se přešlo na letní čas.

Nedostatečný spánek a také únava jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů, které zapříčiňují dopravní nehody. Nejohroženější jsou v tomto ohledu mladí řidiči do 25 let, senioři, lidé pracující na směny a řidiči, kteří denně ujedou stovky kilometrů. Ať už to jsou řidiči kamionů, nebo třeba obchodní zástupci. Silná únava zvyšuje riziko nehody a reakce takto unaveného řidiče se dají přirovnat k těm, které má řidič s jedním promile alkoholu v krvi - nesoustředěnost, nervozita, zkratovité jednání, nebo naopak velmi pomalé reakce, špatný odhad. Dobré je tedy se před jízdou řádně vyspat, udělat si dostatečnou časovou rezervu, během cesty dělat pauzy a cestu také plánovat. Měli bychom mít alternativy v případě nehody nebo kolon na naší trase. V pauzách pomáhá projít se kolem auta nebo protáhnout, dát si kávu a především hodně pít pramenitou vodu. Dehydratace totiž také velmi negativně ovlivňuje řidičovy schopnosti i agresivitu. Známé rady, jako třeba mít otevřené okénko, nebo nahlas puštěné rádio, či pít litry kávy fungují jen krátce a jsou vhodné spíše na probrání řidiče před cílem cesty pro bezpečné dojetí.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message