Články

Nezapomeňte přezout na zimní!!!
Article photo

V České republice platí povinnost používat zimní pneumatiky v době od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se tak stane. V případě, že je na začátku úseku umístěna dopravní značka „Zimní výbava“, platí tato povinnost v uvedeném období vždy, bez ohledu na stav povrchu vozovky.

Proč zimní pneumatiky

Složení směsi zimních pneumatik zaručuje jejich potřebnou přilnavost k povrchu vozovky za nízkých teplot. Pod plus sedm stupňů jsou v tomto směru lepší než pneumatiky letní či celoroční. Navíc vlastnosti jejich vzorku zajišťují jejich žádoucí samočisticí schopnosti. Brzdná dráha vozidla obutého do letních pneumatik může být až o čtvrtinu delší. Podobně se zhoršuje i směrová stabilita, automobil je tak více náchylný ke smyku.

Co je zimní pneumatika

Zákon považuje za zimní ty pneumatiky, které jsou označené symbolem M+S. V řadě případů se jedná o pláště, které především na zabláceném povrchu a ve sněhové břečce zaručují lepší záběr a stabilitu vozidla ve zvoleném směru jízdy. U těchto pneumatik ale není zcela zaručeno, že budou mít požadované vlastnosti i při nižších teplotách v zimním období. Pokud chcete mít jistotu, že pneumatiky na vozidle budou mít požadované vlastnosti i při nízkých teplotách, měly by být označené tzv. „alpským symbolem“. Najdete jej na boku pláště pneumatiky ve formě emblému trojité hory se sněhovou vločkou. Zpravidla bývá umístěn vedle zákonem požadovaného označení M+S.

Pro řidiče osobních automobilů platí, že musí mít zimní pneumatiky obuty na všech kolech. Hloubka jejich běhounu musí být minimálně 4 milimetry. Automobily kategorie M nebo N s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky obuty na kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Hloubka jejich běhounu musí být alespoň 6 milimetrů. U osobních automobilů, ani u motorových vozidel nad 3,5 tuny nemusí být zimní pneumatika na rezervním kole, rovněž tak neplatí povinnost opatřovat zimními plášti kola přívěsů.

Kvalitní pneumatiky se vyplatí

Kvalita pneumatiky klesá s hloubkou dezénu. Výška běhounu nové pneumatiky činí zhruba 8 mm. Pokud je sjet na 6 mm, prodlužuje se délka brzdné dráhy o 20 %, při sjetí na zákonnou minimální hranici 4 mm činí prodloužení 50 %. Řidič jedoucí ve vozidle obutém do plášťů s hloubkou běhounu 2 mm musí počítat s brzdnou dráhou delší o celých 70 %. Důležitou roli zde sehrává také to, jaký model pneumatiky je na vozidle namontován. Pokud vybíráte zimní pneumatiky, vyplatí se sledovat výsledky testů nezávislých organizací a také autoklubů. Ty pak mohou být při výběru správného modelu významným pomocníkem.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message