Články

Nebuďte "čumilové"
Article photo

Asi tu situaci znáte, jedete třeba po dálnici a najednou se začne tvořit kolona. Řeknete si, že se tam asi něco stalo. Při pomalé jízdě ale zjistíte, že nehoda se stala v protisměru a ve směru vaší jízdy se značná část řidičů na nehodu za svodidly prostě jen kouká. Zpomalením a pokukováním po tom, „co se tam stalo“, došlo ke zpomalení celého protisměrného provozu a také dochází ke krizovým situacím, kdy řidiči nevěnují pozornost jízdě ve svém směru, a mnohdy to končí další nehodou, nebo celým řetězcem nehod. Samozřejmě nemluvíme o tom, že by posádky vozidel projíždějících okolo nehody neměly poskytnout pomoc, ale pouze o té prosté zvědavosti, která vytváří nebezpečné situace v provozu.

Natočit a poslat na síť, to je přeci tak cool!

Mezi ještě horší případy pak patří to, kdy posádka vozu prostě zastaví, vystoupí a v tom lepším případě se jde jen podívat, v tom horším si vše fotí, natáčí a sdílí na sociálních sítích, aniž by se snažila jakkoliv pomoci.
A o tom, že se tyto situace netýkají jen našich silnic, svědčí letošní přitvrzení zákona u našich sousedů v Německu. Od ledna zde platí nové ustanovení, které zpřísnilo postihy. Pokud řidič nebo jeho spolujezdci, kteří jedou okolo dopravní nehody, filmují, fotografují a také jakkoliv omezují dopravu a tímto způsobem znepříjemňují práci záchranným složkám, mohou skončit až na rok ve vězení nebo zaplatí pokutu 200 euro. Postihy byly v Německu nastaveny i dříve, ale odehrávaly se především v rovině zaplacení pokuty zhruba od 40 euro. Novinkou je právě zvýšení sazby a především možnost dostat se až za mříže. Zpřísnění postihů bylo zdůvodněno snahou umožnit záchranářům, hasičům a policistům klid na práci, ale také potřebou chránit soukromí těžce zraněných a obětí dopravních nehod.

Drsný videoklip studentů upozorňuje právě na tuto skutečnost

Na sociálních sítích se před koncem loňského roku objevil videoklip, který natočili mladí němečtí filmaři ve spolupráci s dobrovolnými hasiči. Za svůj cíl si vzali právě to, aby se všichni „čumilové“ zamysleli nad svým chováním, že to, co může z počátku vypadat jako neškodná hra, může být excesem s velmi drsným koncem. Pořízení senzačních fotek a natáčení videa u dopravní nehody nejen že ztěžuje práci záchranářům či hasičům, ale dokáže značně ubližovat i lidem. I ve zmíněném klipu, kde si mladí lidé natáčejí práci záchranářů při děsivé nehodě, je vše legrací do okamžiku, než jeden z nich zjistí, že obětí tragické nehody je jeho blízká osoba.

Poskytnout pomoc v případě nehody je vaše povinnost

Asi nikdo si nepřeje být svědkem vážné dopravní nehody. Ale sklopit oči a odjet není řešením. Navíc takovéto chování může být posouzeno jako trestný čin neposkytnutí pomoci. V dnešní době má prakticky každý mobilní telefon, a tak tím alespoň nejmenším a základním je vytočení telefonního čísla na složky záchranného systému a ohlášení nehody.

Nezapomínejte také na vytvoření záchranářské uličky

Když už se provoz zastaví, nezapomínejte na to, že je potřeba vytvořit průjezd pro složky záchranného systému. V cizině je běžné, že pokud třeba na dálnici zastavuje kolona vozidel, řidiči se začnou řadit tak, aby mohl vzniknout v případě potřeby volný průjezd. Na to bychom měli myslet i na našich silnicích.

 

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message