Články

Máte povinnou výbavu ve voze?
Article photo

Povinnou výbavu vozidla nám určuje zákon. Jedná se o soubor doplňků, nástrojů a dílů, které musejí být umístěny ve vozidle. Pokud nám něco bude chybět, tak by na nás při případné kontrole mohl čekat postih ve formě pokuty.

V roce 2018 došlo k výraznému snížení povinných prvků, které ve svém voze musíme mít. Od tohoto roku již není povinné mít ve vozidle například náhradní žárovky a pojistky. Výměna především žárovek, či osvětlovacích segmentů je u moderních vozů složitá a v řadě případů bez speciálního nářadí prakticky nemožná. Místo náhradního kola také můžeme mít v automobilu umístěnu sadu na opravu pneumatik, případně musíme mít sjednanou speciální asistenční službu pro výměnu pneumatiky (a to 24 hodin denně a 7 dní v týdnu). Obsah autolékárničky také doznal změn, ubyla zde řada věcí a její obsah rovněž nemusíme vyměňovat tak často. Měli bychom ale vždy zkontrolovat expiraci jednotlivých částí, které je pak potřeba vyměnit za nové, stejně tak, jako doplnit ty použité.

Co bychom tedy měli s sebou vozit?

Klíč na matice kol a zvedák (hever), lepicí sadu na opravu pneumatik, nebo náhradní kolo - kromě vozů vybavených indikací defektu a pneumatikami s možností nouzového dojetí (pak toto vybavení není potřebné).

Výstražný trojúhelník. Správné umístění bezpečnostního trojúhelníku je vždy na okraji vozovky, aby byl pro řidiče dostatečně včas a dobře viditelný. Na silnici ve vzdálenosti min. 50 metrů za vozidlo, které představuje pro ostatní řidiče překážku na cestě. Na dálnici ve vzdálenosti min. 100 metrů od překážky. Přesné použití výstražného trojúhelníku najdeme v zákoně o provozu na pozemních komunikacích.

Autolékárničku. Obsah lékárničky by měl být uložen v samostatném pouzdře na snadno přístupném suchém a čistém místě.

Reflexní vestu - není sice přímo uvedena jako povinná výbava, ale pokud vystoupíme z vozu mimo obec, například v případě poruchy, máme povinnost si tuto vestu obléci. Vhodné je mít ve vozidle dostatečný počet reflexních vest pro všechny cestující.

Vhodná je i doporučená výbava

Kromě povinné výbavy je vhodné vozit s sebou také určitou doporučenou výbavu. Ta se může hodit hlavně v případě krizových situací. Výbavu vozu bychom proto měli doplnit například o vhodně umístěný hasicí přístroj, startovací kabely, tažné lano, alkoholtester (pokud bychom chtěli vyrazit na cestu pro prohýřené noci s alkoholovým dýchánkem, tak se bude určitě hodit), silnější svítilnu, léky, které pravidelně užíváme, deku a v zimním období smetáček a škrabku, sněhové řetězy, případně i kanystr s pohotovostní zásobou pohonných hmot.

Před jízdou do zahraničí je vhodné ověřit si, jakou výbavu by měl mít náš vůz v zemi, kterou budeme projíždět. Sice platí tzv. vídeňská úmluva z roku 1968, kde je uvedeno, že vozidlo má být vybaveno podle země, kde je registrováno, ale v jednotlivých státech může docházet k úpravám, kdy například některá výbava je určena jako výbava řidiče, na kterou se pak výše uvedená úmluva nevztahuje a je potřeba tuto výbavu před naší cestou doplnit.

 

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message