Články

Konec letního času!
Article photo

Pozor na konec letního času!

Pro řidiče může přinést určitá nebezpečí!

Opět se nám změnil čas. Tentokrát z toho letního na zimní, resp. středoevropský. Při této změně si sice můžeme o hodinu přispat, ale musíme se zároveň smířit s tím, že se nám skokem bude stmívat o hodinu dříve. A s tím musejí počítat i řidiči. Především se budou častěji vracet z práce, nákupů, případně dalších aktivit (které jim současná omezení dovolí) za silného soumraku či tmy. Řada řidičů také v období, než si na dřívější stmívání zvykne, může častěji nepřizpůsobit rychlost jízdy snížené viditelnosti, což by mohlo snadno skončit vážnou nehodou.

Nastupující období roku s sebou nese více jízd za tmy i za zhoršené viditelnosti. Je proto potřeba pravidelně kontrolovat stav vnějšího osvětlení vozidla a také čistotu skel a stav stěračů. Špatně seřízené světlomety mohou zkrátit dohled řidiče, nebo naopak mohou oslňovat protijedoucí řidiče.

A pamatujme i na to, že na období, kdy je více tma, mohou negativně reagovat i lidé s poruchami nálady. Velice často se jedná o sklony k depresím, které u nás postihují každého sedmého dospělého. Tito lidé jsou sklíčení, pociťují pokles energie, snadněji se unaví. Hůře se soustředí či ovládají svou pozornost, mívají sklon k nerozhodnosti. Celkově je jejich konání zpomalené. Naopak někdy mohou být podráždění a nevrlí. A to se vše může negativně projevit i u řidičů pohybujících se v tomto období v provozu.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message