Články

Buďte vidět, přežijete!
Article photo

Nejen v podzimním sychravém počasí, kdy se brzy stmívá, ale prakticky v průběhu celého roku dochází na našich silnicích při snížené viditelnosti k vážným dopravním nehodám, kde jsou až příliš často oběťmi ti nejzranitelnější - chodci, cyklisté a také motocyklisté. Mnohdy je příčinou těchto tragických nehod právě jejich nedostatečná viditelnost. Řada řidičů při takovéto nehodě říká, že chodce nebo neosvětleného cyklistu vůbec neviděli. Tmavé oblečení bez výrazných reflexních prvků a navíc také roční období, kdy se rychleji stmívá, jsou jedním z největších nebezpečí v silničním provozu. A přitom stačí celkem málo - viditelnost chodce, ale i cyklisty nebo motocyklisty je možné zvýšit vhodnou barvou oblečení doplněného o prvky z fluorescenčních a reflexních materiálů.

Barva oblečení je důležitá

Pokud půjdete po silnici a budete mít na sobě modré oblečení, tak vás řidič zaznamená na vzdálenost 18 metrů, červené oblečení zvýší tuto vzdálenost na 24 metrů. V případě, že budete mít na sobě žluté oblečení, tak vás řidič uvidí na 37 metrů a pokud půjdete v bílém, tak vás zahlédne již ve vzdálenosti 55 metrů. V provozu ale ani tato vzdálenost nemusí být dostatečná. Stačí k tomu celkem jednoduché počty. V případě, že automobil pojede rychlostí 75 km/h a řidič dokáže rychle zareagovat, tak mu to bude trvat zhruba 1,5 sekundy. Za tuto dobu ale jeho vůz urazí dalších 31 metrů. Na zabránění střetu tak má i v případě bíle oblečeného chodce jen 24 metrů. Pokud ale chodec bude mít na sobě nějaký prvek z reflexního materiálu, tak jej řidič zaznamená již na vzdálenost 200 metrů - v tomto případě bude mít dostatek času na reakci.

Pozor na materiály, které používáte

Fluorescenční materiály zvyšují kontrast vůči pozadí a prodlužují vzdálenost, na kterou řidič může chodce zaznamenat - tyto materiály však zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku - ve tmě však svou funkci ztrácejí. Reflexní materiály naopak prodlužují vzdálenost, na kterou řidič může chodce zaznamenat - odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost 200 metrů. Proto tak výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Pokud budeme reflexní doplněk vybírat, měli bychom dbát na to, aby měl označení odpovídající příslušné evropské normě. I u nás se totiž objevily některé výrobky, které nemají potřebné vlastnosti.

Myslete na to a vždy dodržujte:

Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy. Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo). Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky. Pokud vystoupíte z vozidla na místě, kde není řádné osvětlení, pamatujte také na své dostatečné zviditelnění – reflexní vesta a reflexní předměty by měly být i v tomto případě samozřejmostí.

Přihlášení uživatele
Pouze přihlášený uživatel může hrát hru!
Přihlaste se a jeďte
Přihlásit / Registrovat
###message